Hideg töltött jérce
2008.11.07. 19:53
Hozzávalók 1 jérce töltéséhez (4adag): 1 ( kb.:75 dkg-os) Jérce, 1 zsemle, 1 tojás, 12 dkg teavaj, 20 dkg zsír, ˝ csomó petrezselyem zöldje; ízlés szerint; finomított só, őrölt fehérbors, morzsolt majoránna
A fiatal, körülbelül hetvenöt dekás jércét megtisztítjuk, kívül-belül jól megmossuk. Tisztításkor ügyeljünk arra, hogy a bőr ne szakadjon el, mert ebben az esetben nem tudunk a bőr alá tölteni. Amennyiben a bőr mégis kiszakadna, csak az üreges részét töltsük meg. A nem szakadozott bőrű jércén mutatóujjunkkal a mellnél a bőr alá nyúlva nyílást képezünk a mellhús és a bőr között. (Felnyitáskor a mellen lefelé, a comb hátsó részéig haladunk, és így képezzük ki a megfelelő nyílást.) Az így töltésre előkészített jérce üreges részét majoránnával megszórjuk, félretesszük, és elkészítjük a tölteléket. A langyos vízben áztatott zsemlét jól kinyomjuk, keverőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a felvert tojással kikevert vajat, a zsírban megpirított, finomra vágott petrezselyem zöldjét, a törött fehérborsot, megsózzuk, majd jól összekeverjük. A kész tölteléket simacsöves nyomózsákba tesszük, és az előkészített jércébe betöltjük. A bőr alá töltéskor ügyeljünk arra, hogy a töltelék egyenletesen elosztódjék; a jérce formás legyen. Arra is ügyeljünk, hogy ne töltsük túl keményre, mert sütés közben a bőr könnyen kiszakad. Az így betöltött jércét ezután megsózzuk, a jércesültnél leírtak szerint megformázzuk, megütjük. A sütéskor legyünk figyelemmel a sütő hőfokára, mert ha hirtelen erős meleget kap, a bőr felszakad és a töltelék kifolyik. Ha a töltelék esetleg sok, nem fér a jérce bőre alá, a megmaradt mennyiséget a jérce belső üregébe töltjük. A sütőből kivéve, kihűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hűtőbe téve tároljuk. Hideg salátákkal körítve, fejessaláta ágyon, vágott aszpikkal, fényezve tálaljuk a hidegtálon.
|