Hideg sült "Magyar" libamáj 2.
2008.11.07. 19:47
Hozzávalók 10 adag elkészítéséhez: 1,6 kg libamáj (hízott), 10 dkg zsír, 3 dkg finomított só, 10 dkg vöröshagyma, 5 szem egész bors, 30 dkg szárnyasaszpik, ˝ fejes saláta
Erre a célra szép, hízott libamájat veszünk. Az epét óvatosan kivágjuk belőle,ügyelve arra, hogy el ne fakadjon. Sütés előtt körülbelül egy órán át kevés tejbenvagy tejjel elkevert hideg vízben áztatjuk,amelybe egy darab tisztára mosott jeget tettünk. Az áztatóvízből kivéve, tiszta ruhával szárazra töröljük, megsózzuk. Lábasba teszünk zsírt, félbevágott hagymát, néhány szem egész borsot (esetleg egy csipetnyi pirospaprikát), és annyi vízzel, hogy a beletett májat kb. félig ellepje, felengedjük. Fedő alatt a sütőben vagy a tűzhely lapján,néha-néha megforgatva addig locsoljuk, amíg a víz elpárolog belőle, és a libamáj megpuhul. Ekkor a fedőt levesszük róla, és a sütőben időnként megforgatva, és saját zsírjával öntözve, minden oldalát szép pirosra sütjük. Sütés közbenvillával beleszúrni nem szabad. Amegsült májat egy tiszta edénybe tesszükát, zsírját finomszűrővel rászűrjük éshagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük, és kifagyasztjuk. Ha márjól kifagyott, csak akkor tálaljuk. Tálaláskor a libamájat meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, a libazsírt pedig kanállal formázva tesszük mellé. Vágott aszpikkal és salátalevelekkel díszítjük. Esetleg a szép libamájszeleteket
kevés olvasztott és lehűtött aszpikkal fényezzük. - A libamájat ízlés szerint, esetleg libazsírral vagy libahájjal is süthetjük.
|