Hidegkonyha : Gesztenyével töltött pulyka (hidegtálhoz) |
Gesztenyével töltött pulyka (hidegtálhoz)
2008.11.07. 19:42
Hozzávalók 1 pulykához (kb.: 10fő-re): 2,5 kg Pulyka bruttó(1 db), 1,5 dl étolaj, 3 dkg finomított só, 15 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sertésapró színhús, 1,5 dl tej, 80 dkg gesztenye, 5 dkg teavaj, 2 tojás, 1 mokkáskanál morzsolt majoránna, csipetnyi őrölt fehérbors, ízlés szerint reszelt szerecsendió, 2 zsemle
A pulykát megtisztítjuk, kívül-belül megmossuk, combjaiból a vastag inakat kihúzzuk, és a mellcsontot belülről éles kis kés segítségével óvatosan kifejtjük. Vigyázzunk, hogy a húsát meg ne sértsük. Megsózzuk, üreges részét majoránnával megszórjuk, félretesszük. A megmosott gesztenyét hegyes késsel az oldalon bevagdaljuk, sütőben elősütjük, hogy könnyen hámozható legyen. Hámozás után egy megfelelő nagyságú edénybe tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. A sertéshúst a beáztatott és jól kifacsart zsemlével finom tárcsájú húsőrlő gépen ledaráljuk, keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a felütött tojást, a felolvasztott vajat, a kihűlt gesztenyét, s szerecsendióval, őrölt fehérborssal fűszerezzük, megsózzuk, majd jól összekeverjük. E tölteléket egy kanál vagy habzsák, segítségével a már elkészített pulykába betöltjük. A töltés nyílását cérnával bevarrjuk, sütésre előkészítjük. Mellrészét megigazítjuk úgy, hogy eredeti alakját visszanyerje. Ezután a mellrészt szalonnalapokkal beburkoljuk, és lazán megkötözzük. Ekkor egy megfelelő nagyságú lábasba tesszük úgy, hogy a hátrésze legyen alul, mellrésze felfelé. Forró étolajjal leöntjük, kevés vizet öntünk alá, és középmeleg, nem túl forró sütőben előbb lefedve, majd amikor puhulni kezd, lefedés nélkül sütjük pirosra. Időnként saját zsírjával meglocsoljuk. Ha megsült, kihűlni hagyjuk. Kihűlés utánfelhasználásig hűtőben tároljuk. Tálaláskor ahátsó részt a mellről levágjuk,majd a combokata tálra téve ráhelyezzük a töltelékkelegyütt felszeletelt mellrészt. Hideg salátákat és gyümölcskosarakat mellé. A húst szárnyas aszpikkal kenjük le (fényezzük). –A hideg kacsasült, a hideg töltött libanyak, a hideg libasült stb. különféle salátákkal körítve szintén hasonlóan készíthető.
|