Aszpik (finom kocsonya) sonkaléből
2008.11.07. 19:40
Hozzávalók 1 liter elkészítéséhez: 1,5 liter főtt sonkalé, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg étkezési zselatinpor, 3 tojásfehérje, 30 dkg paradicsompüré
A főtt sonka levét még hideg állapotban lezsírozzuk. Tűzhelyre téve bezöldségeljük, és lassú, egyenletes főzéssel felforraljuk. Ha felforrt, a tűzről levéve papírszalvétával a még benne maradt zsírmaradványokat leszedjük, kissé hűlni hagyjuk. Közben pár merőkanállal kimerítünk belőle egy kisebb edénybe, s a hideg sonkalében áztatott zselatinport elkeverjük benne. Ha a zselatinpor teljesen elvegyült, ezt az oldatot állandó keverés mellett hozzáöntjük a sonkaaszpikhoz. A tojásfehérjével, a paradicsompürével és a kevés sonkalével elkevert tisztítókeveréket is hozzáadva, mérsékelt tűzön, lassú, egyenletes főzéssel addig főzzük, míg a fehérje csomósodni nem kezd, s a tisztítandó aszpik felszínére nem jön. Ha kellően tiszta, úgy a tűzről levéve ülepedni hagyjuk, s a már ismert módon leszűrjük egy porcelán vagy zománcozott edénybe, és kihűlni hagyjuk. Jégszekrényben dermesztjük. Sonkakészítmények fényezéséhez, díszítéséhez stb. használjuk. Meg kell még említenünk, hogy a konzervsonka visszamaradt kocsonyás része sonkaaszpik készítésekor igen jól felhasználható.
|