Aszpik (finom kocsonya) marhahúsból
2008.11.07. 19:38
Hozzávalók 1 liter elkészítéséhez: 50 dkg marhahús, 50 dkg borjúcsont, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 5 db egész bors, 2 dkg finomított só, 10 dkg étkezési zselatinpor, 3 dkg paradicsompüré, 3 tojásfehérje, 2 dl %5-os hígított eceteszencia
A borjúcsontot alaposan megmossuk, darabokra vágjuk, feltesszük főni. Ha felforrt, főzőlevét kiöntjük, megmossuk, majd újra főzzük a hússal együtt, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Ha felfont, habjától megtisztítjuk, majd hozzáadjuk az eceteszenciát, a vegyes zöldséget, a vöröshagymát, az egész borsot, megsózzuk és lassú, egyenletes forrással főzzük. Főzés után leszűrjük, papírszalvétával lezsírozzuk, majd hozzáadjuk az előzőleg hideg vízben áztatott zselatinport, és elkeverjük benne. Ezután a tojásfehérjét kevés vízzel és a paradicsompürével felverjük, ha kész, lassú sugárban öntve hozzáadjuk az aszpikhoz, és egy pillanatra felforraljuk. A tűzhely szélére húzzuk, és addig főzzük, amíg a tojásfehérje a zavarosító anyagokat össze nem szedi. Ha tiszta, szűrőruhán át porcelánedénybe leszűrjük, ha nem, úgy a tojásfehérjével való tisztítást újból megismételjük. Ha kihűlt, jégszekrényben dermesztjük.
A húst salátához, az aszpikot húskészítmények fényezésére, díszítésére stb. használjuk fel.
|