Aszpik (finom kocsonya) erőlevesből
2008.11.07. 19:33
Hozzávalók 1 liter elkészítéséhez: 1 liter erőleves (lehet kockából), 5 dkg étkezési zselatinpor, 3 tojásfehérje, 3 dkg paradicsompüré
Az erőleves felét tűzhelyre téve lassú, egyenletes főzéssel felforraljuk. Ha felforrt, a tűzről levéve kicsit kihűlni hagyjuk, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a hideg erőlevesben áztatott zselatinport, és ha az már jól elkeveredett benne, az erőleves visszatartott részével felöntjük. A tojásfehérjével elkevert paradicsompürét és a kevés erőlevessel hígított keveréket hozzáadjuk a tisztítandó aszpikhoz, és mérsékelt tűzre téve, lassan addig főzzük, míg a fehérje szálkásodni nem kezd, a szennyeződéseket magába nem veszi, felhúzódik, vagyis megcsomósodva az aszpik felszínére nem jön. A tűzről levéve leülepedni hagyjuk, majd szűrőállványra kötött szűrőruhán át tiszta porcelán vagy zománcozott edénybe leszűrjük. Kihűlni hagyjuk, jégszekrényben dermesztjük. Húskészítmények fényezéséhez, díszítéséhez stb. használjuk.
|