Savanyú vetrece
2008.11.03. 20:40
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhahús (lehetőleg lapocka), 1 dl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl száraz fehérbor, źcitrom, 2 dl tejfel, őrölt bors, 4 dkg liszt, 1 kávéskanál mustár, 3 dkg kristálycukor, 1 babérlevél, só, csipet csemege paprika.
A marhahúst úgy vágjuk össze, mint a többi tokányhoz (ceruzavastagságú 3cm-es csíkokra). Jól megmossuk és szitán lecsurgatjuk. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és a felhevített zsírban félig megpirítjuk. Beletesszük a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk benne (nem pirítjuk), beletesszük a külön szétzúzott és finom apróra vágott fokhagymát, egész kevés csemege pirospaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük és azonnal felengedjük vízzel. Zsírjára sütjük és beletesszük az összevágott marhahúst. Megsózzuk, babérlevéllel, őrölt borssal ízesítjük és fehérborral felengedve, fedő alatt, mérsékelt tűzön rövid lében pároljuk, úgy mint a marhatokányt. Közben, ha levét elfőtte, mindig fehérborral engedjük fel. Ha a bor elfogy, vízzel pótoljuk. Mikor a hús majdnem megpuhult, zsírjára pirítjuk le és a közben lisztből és tejfelből készült habarással a forrásban levő étel levét megkötjük, besűrítjük, de úgy, hogy rövid, tartalmas legyen, se túl híg ne maradjon, de túl vastag se legyen. Ezután ha kell, utánasózzuk, borsozzuk, a babérlevelet eltávolítjuk belőle, majd ízlés szerint cukorral, mustárral, citromlével ízesítjük még és így együtt készre pároljuk.
|