Majonéz (olaj- vagy alapmártás)
2008.10.16. 19:25
Hozzávalók 1 liter elkészítéséhez: 5 db tojássárgája, 9 dl étolaj, 10 dkg citrom, 5 dkg mustár, só.
A friss tojásokat felütjük, külön edénybe gyűjtve a sárgáját, külön a fehérjét. A sárgáját üstbe téve megsózzuk, hozzáadjuk a szűrt citromlevet, a mustárt, majd habverővel folytonos keverés mellett vékony sugárban öntve az olajat – oly mértékben, hogy a tojássárgája felvegye azt – összekeverjük. Az olaj bekeverését a tojássárgába addig végezzük, amíg sűrű, tömény masszát nem kapunk. Az így készült majonéz a hidegkonyhák nélkülözhetetlen alapanyaga, ezért majonéz – alapmártásnak is nevezzük. Porcelán tégelybe vagy zománcozott edénybe téve, hűtőszekrényben tároljuk. Felhasználása sokrétű. A hideg ételek majdnem minden ágában, így a mártásokon kívül a különféle összetett salátákhoz, halételek, kaszinótojás áthúzásához, díszítőeljárásokhoz stb. használjuk fel. Fontos megjegyeznünk, hogy a majonézhez csak friss tojást szabad felhasználni! Az étolaj mindig jó minőségű és felhasználáskor közepes hőmérsékletű legyen, mert ha túl hideg vagy túl meleg, készítés közben összefut. Az összefutás egyébként adódhat a helytelen, túl gyors adagolástól is. Ha ez előfordulna, akkor egy kevés forró vizet keverjünk hozzá. Ha ez az eljárás sem segítene, úgy az összefutott olajat egy frissen kikevert majonézbe keverjük be. Ha a majonézt egy ideig tárolni akarjuk, akkor keverjünk hozzá egy kevés forró vizet. A tojásfehérjét aszpik tisztítására, franciasaláta tápértékének növelésére stb. használhatjuk fel.
|