Fogyj éhezés nélkül!
2008.10.14. 20:55
Elég a jojózásból, a kalóriák számolgatásából. Szabadulj meg egyszer s mindenkorra a túlsúlyodtól! Az általunk ajánlott diéta kellemes meglepetése, hogy a napi 1300 kalóriás étrend mellett a fogyózó egyáltalán nem éhezik.
Éveken át azt sulykolták belénk, hogy a zsírban szegény, szénhidrátban gazdag étkezés vezet fogyáshoz. Nos, ha így lett volna, az agyonreklámozott „light” – zsírszegény – készítmények elterjedésével az emberek rohamos fogyásnak indultak volna. Ezzel szemben a fejlett világ országaiban mind többen küszködnek túlsúllyal.
Elméletileg a zsírszegény étkezéssel valóban lehet energiát megtakarítani. Csakhogy az a tapasztalat, hogy a diétázók a zsírhiányt szénhidráttal pótolják. Ami még nem lenne baj, hiszen a szénhidrátok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a zsírok. A gondot az okozza, hogy a szénhidrátfogyasztás vércukoringadozást eredményez, ami viszont farkaséhséget okoz. Ez különösen a finomított szénhidrátokra, a fehér kenyérre és az édességekre igaz.
Az Egyesült Államokból származó szénhidrátszegény diéta lényegesen több zsírt és fehérjét tartalmaz, mint a megszokott kúrák. Ellenzői fölvetették, hogy a túl sok fehérje károsítja a veséket. A kutatások azonban ezt nem támasztották alá, azt viszont igen, hogy ez a diéta csökkenti a vérnyomást és a normalizálja a vércukorszintet. Az ételek ízletesek, és tartósabban jóllakatnak, mint más diéta esetében. A diéta alapja zöldség és gyümölcs – ezek kellő rostanyaghoz, vitaminhoz és ásványi sóhoz juttatják a szervezetet –, olíva- vagy repceolajjal elkészítve. Mindennap bőségesen fogyaszthatunk fehérjét: zsírszegény tejtermékeket, tojást, sovány húst, halat, hüvelyeseket és dióféléket. Megengedett a teljes kiőrlésű lisztből készült péktermék, a tészta és a rizs, de csak kis mennyiségben. Az édességigényt müzlivel, gyümölcsökkel, túróval elégíthetjük ki.
Fitt reggeli
Egy kiadós reggelivel jól indul a nap. Válasszon kedvére!
Müzlikedvelőknek
Egzotikus keverék
1 kivit, fél mangót, 12 dkg ananászt fölszeletelünk. 2 ek zabpelyhet 1 dl tejjel, 1 ek kókuszreszelékkel és a gyümölcsökkel összekeverünk.
360 kcal
Zabpehely túróval
15 dkg sovány túrót 2-3 ek tejjel és 1 kk mézzel kikeverünk. 15 dkg szilvát (mirelit vagy befőtt) fölszeletelünk, 2 ek zabpelyhet és 1 kk napraforgó magot megpirítunk. Összekeverjük.
345 kcal
Tojásevőknek
Tükörtojás sonkával
Fél piros és fél sárga paprikát, 8 dkg gépsonkát szeleteljünk csíkokra. Serpenyőben, 1 tk repceolajban süssük meg, üssünk rá 2 tojást. Sózzuk, borsozzuk.
345 kcal
Gombás rántotta
2 tojást sóval, borssal 1 ek tejjel felverünk. Hozzáadunk 2 ek zöldfűszert. 10 dkg gombát megtisztítunk, fölszeletelünk, 1 ek repceolajban megfuttatjuk. Ráöntjük a tojásos keveréket, megsütjük.
315 kcal
Kenyérfalóknak
Mozzarellás kenyér
1 szelet teljeskiőrlésű kenyeret 1 kk vajjal megkenünk, ráteszünk 1 szelet gépsonkát, 5 dkg mozzarellát és 10 dkg paradicsomot. A tetejére metélőhagymát szórunk.
373 kcal
Uborkás-túrós szendvics
15 dkg sovány túrót 2-3 ek tejjel, sóval, borssal krémesre keverünk. 12 dkg uborkát és fél csomag retket felkarikázunk és rétesszük a túróval megkent teljes kiőrlésű szelet kenyérre.
310 kcal
Tápláló ebéd
Könnyű, energiadús ételek, nem terhelik a gyomrot
Amit magunkkal vihetünk
Babsaláta
25 dkg fehérbabot (konzerv) lecsöpögtetünk, 15 dkg paradicsomot fölszeletelünk. 1 fej hagymát megtisztítunk, apróra vágunk. Az egészet összekeverjük 1 kk kaporral. 2-3 ek citromléből, 1,5 ek olivaolajból, sózva, borsozva, marinádot készítünk, hozzáadjuk a zöldségekhez. Megszórjuk fél csokor apróra vágott petrezselyemmel.
425 kcal
Tojás saláta
2 keménytojást meghámozunk és apróra vágunk. 25 dkg kígyóuborkát, 1 narancsot és 25 dkg zellert megtisztítunk, fölaprítunk. Összekeverjük. 1 pohár joghurtot összekeverünk egy kis curryvel, sóval, borssal, és a salátára öntjük.
400 kcal
Ínyenceknek
Mini parajtekercsek
2 vékony szelet (egyenként 7 dkg) sertéshúst sózunk, borsozunk. 3 dkg reszelt sajttal megszórjuk, föltekerjük. 1 kk olivaolajban 10 perc alatt pirosra sütjük. Fél fej felaprított hagymát, 1 gerezd kipréselt fokhagymát 1 kk olajban megpárolunk, hozzáadunk 20 dkg leveles parajt és 2-3 percig együtt pároljuk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. 1 dkg pirított szezámmaggal megszórjuk.
416 kcal
Kecskesajt paradicsomasalátával
2 kis darab kecskesajtot (10 dkg) grillen megpirítunk. 10 dkg koktélparadicsomot és egy csokor petrezselymet apróra vágunk, összekeverünk. 2 ek balzsamecetet, 2 ek olivaolajat, sót, borsot összekeverünk, a salátára öntünk. A sajt mellé fogyasztjuk.
420 kcal
Rohanóknak
Serpenyős pulyka
20 dkg pulykamellet csíkokra vágunk. 10 dkg metélőhagymát, 20 dkg paradicsomot és 1 gerezd fokhagymát felaprítunk. A húst 1 ek olajban megpirítjuk, a zöldséget, hagymát hozzáadjuk, és még 2-3 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. 5-6 levél apróra vágott bazsalikommal megszórjuk.
400 kcal
Juhsajtos cukkini
20 dkg cukkinit és fél cső piros kaliforniai paprikát apróra vágunk. kakukkfűvel, rozmaringgal megszórjuk, 1 ek forró olivaolajban 3-5 percig sütjük. Sózzuk, borsozzuk. 10 dkg juhsajtot felaprítunk, hozzáadjuk.
389 kcal
Karcsúsító vacsora
Erőt ad, jóllakat, energiaszegény
Hússal
Szezámmagos csirke
15 dkg csirkemellfilét feldarabolunk. 10 dkg metélőhagymát, fél cső piros chilipaprikát felaprítunk. A húst 1 kk forró olajban mindkét felén megpirítjuk, a metélőhagymát és a chilit pár percig együtt pároljuk vele. 1 ek szójaszószt 2 ek zöldséglével (kockából) elkeverünk, hozzáadunk 15 dkg mirelit zöldborsót. Még 2-3 percig együtt pároljuk az egészet. Sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk 2 ek pirított szezámmaggal
435 kcal
Marhasült brokkolival
20 dkg marhahúst (bélszínt) 1 kk forró olajban mindkét oldalán 3-4 percig sütünk. Sóval és durvára őrölt borssal megszórjuk. 25 dkg brokkolit, 12 dkg sárgarépát és egy kis fej hagymát apróra vágunk, 4 ek zöldséglében 5-7 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A tetejére olvasztunk 1 kk vajat.
440 kcal
Vegetariánusoknak
Sütőtökleves
40 dkg sütőtököt, 1 darab (2cm) gyömbért, 1 gerezd fokhagymát megtisztítunk. Mindet fölaprítjuk. 1 kk forró olajban megpároljuk, hozzáadunk fél csésze zöldséglevest és 2 dl narancslevet, rúdmixerrel pépesítjük, sóval, borssal fűszerezzük. 10 dkg tofut fölkockázunk, 10 dkg póréhagymát fölkarikázunk, a levesre szórjuk.
445 kcal
Mustáros lencse
6 dkg vöröslencsét megmosunk, 2 fej hagymát megtisztítunk, apróra vágunk. 1 ek forró olajban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a lencsét és fölengedjük fél csésze zöldséglével, 8 percig főzzük. Beleteszünk egy kisebb fölkockázott almát, 2 percig még főzzük. Fél csokor metélőhagymát fölaprítunk. 2 ek tejfölt 2 kk magos mustárral, sóval, borssal összekeverünk és a metélőhagymával a lencséhez keverjük.
495 kcal
Halrajongóknak
Kapros-paradicsomos tonhal
20 dkg tonhalfilét citromlével sóval, borssal ízesítünk. 1 kk forró olívaolajban mindkét oldalán 2-3 percig sütjük. 1 csokor kaprot (mirelit is lehet) 15 dkg paradicsomot apróra vágunk, 1 tk olajban pár percig párolunk. Hozzáadjuk a halhoz.
380 kcal
|