A csodatévő, karcsúsító alma
2008.10.14. 20:34
Az alma egyike a legsokoldalúbb gyümölcsöknek: tele van vitaminnal, viszont nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ennek köszönhetően egész évben remek karcsúsító fogásokat készíthetünk belőle.
Még mindig igaz a régi mondás: Mindennap egy alma, s nincs szükség orvosra.
Ebben a vitaminok és ásványi anyagok mellett szerepet játszik a magas bioflavonoid- és polifenol-tartalom, amely más antioxidánsokkal (C- és E-vitaminnal, cinkkel, szelénnel és riboflavinnal) együtt igazán jótékony hatással van az egészségre.
Az értékes szekunder növényi anyagok védik a szívet és az érrendszert és mérséklik a magas vérnyomást.
A kutatások szerint napi egy alma elfogyasztása a harmadára csökkenti a szívinfarktus kockázatát!
A gyümölcsben lévő anyagok mindemellett jó fegyvernek bizonyulnak a rák ellen és erősítik a szervezet védekezőképességét.
A keringés stabilitásához szükséges az almában lévő pektin. Ez lebontja a felesleges koleszterint, jót tesz az emésztésnek és méregteleníti az emésztőrendszert. Az alma szabályozza a vércukorszintet is és gyorsan csillapítja az étvágyat. Magas C-vitamin-, alma- és citromsav-tartalma serkenti a szervezetben a zsírbontó hormonok termelését.
Bár az almában sok a folyadék, a diéta során mégsem szabad elfeledkezni az ivásról. Mindennap fogyasszunk el legalább egy nagy üveg csendes ásványvizet és pár csésze gyümölcs- vagy gyógynövényteát.
Az almát mindig alaposan mossuk meg, és ha lehet, használjuk az ételekben a héját is, abban van ugyanis a legtöbb értékes anyag. Ha a gyümölcs intenzív illatot áraszt, az azt jelenti, hogy sok bioflavonoid és polifenol van benne. Aki naponta elrágcsál egy almát, az a fogainak is jót tesz: erősíti a fogínyt, a gyümölcsben lévő oxálsav pedig fehéríti a fogakat.
Javaslatok reggelire, tízóraira és uzsonnára (mindegyik 200 kcal)
Nyers almás csemege
Reszeljünk le egy közepes almát, keverjünk össze kevés citromlével és egy teáskanál darált, pörkölt tökmaggal vagy napraforgómaggal, majd keverjük egy pohár natúr joghurtba.
Almás müzli
Reszeljünk le egy közepes almát, keverjük össze három evőkanál zabpehellyel, egy liter ivójoghurttal és fűszerezzük meg egy kevés fahéjjal.
Sajtos kenyér almával
Kenjünk meg egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret csípős mustárral, és tegyünk rá 3 dkg eidami sajtot. Szórjuk meg petrezselyemmel vagy zsázsával. Hozzá egy kisebb almát együnk.
Ebéd- és vacsoratippek (1 személyre)
Pulykaszelet almakompóttal
Főzzünk meg 3 dkg rizst a csomagoláson lévő leírás szerint. Hámozzunk meg, magozzunk ki és vágjunk cikkekre egy nagyobb almát. Locsoljuk meg citromlével, majd pároljuk puhára öt evőkanál vízzel, egy csillagánizzsal vagy egy fahéjrúddal. Teflonserpenyőben süssünk meg 12 dkg fűszeres pulykamell szeletet, majd tálaljuk a rizzsel és a kompóttal.
Tápérték: 350 kcal
Édes almaleves
Puhítsunk meg forró vízben pár perc alatt két evőkanál mazsolát. Vágjunk kockákra egy nagyobb almát, és áztassuk be egy kevés citromlébe. Három evőkanál vízzel pároljunk puhára. Adjunk hozzá a mazsolát és 3 dl írót. Keverjünk el kevés hideg vízben egy teáskanál étkezési keményítőt, majd sűrítsük be vele a levest. Ízesítsük őrölt fahéjjal. Fogyasszunk hozzá egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret.
Tápérték: 340 kcal
Meráni ragu
Vágjunk vékony szeletekre 10 dkg borjúszeletet, fűszerezzük sóval, borssal, majd Szórjuk meg egy csipetnyi kakukkfűvel vagy majorannával. egy teáskanál olajban pirítsuk meg a szeletek mindkét oldalát. Szórjunk rá egy teáskanál lisztet, jól Keverjük át, majd öntsünk rá 1 dl almalevet. Adjunk hozzá 10 dkg megtisztított póréhagymát és egy közepes, kockákra vágott almát. Pár perc alatt főzzük össze, majd ízesítsük sóval, borssal. Hozzá 5 dkg gnocchit vagy 10 dkg főtt burgonyát tálaljunk.
Tápérték: 360 kcal
Ropogós almasaláta
Kockázzunk fel egy nagyobb almát. Reszelünk le 10 dkg sárgarépát. Keverjük össze két teáskanál olívaolajjal és kevés ecettel vagy citromlével. Adjunk hozzá 10 dkg reszelt zellert, majd ízesítsük. Keverjünk bele 3 dkg csíkokra vágott sonkát, és rendezzük az egészet fejessaláta-levelekre. Szórjuk meg 2 dkg pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal. Tápérték: 335 kcal
Hering „háziasszony” módra
Keverjünk simára három evőkanál sovány natúr joghurtot. Keverjünk bele egy kisebb, finomra vágott csemegeuborkát, majd fűszerezzük ízlés szerint. Vágjunk kisebb darabokra 7,5 dkg heringfilét vagy göngyölt heringet. Kockázzunk fel egy közepes, kimagozott almát. Keverjük a hallal együtt a joghurtba. Az egészet kanalazzuk salátalevelekre, és díszítsük lilahagyma-karikákkal. Tegyünk a tetejére 10 dkg nyers vagy főtt céklát, és szórjuk meg finomra vágott kaporral. Hozzá fogyasszunk 4 dkg teljes kiőrlésű kenyeret.
Tápérték: 345 kcal
Edami almasaláta
Vágjunk kockákra vagy vékony csíkokra 4 dkg sovány főtt sonkát és 4 dkg edami sajtot. Kockázzunk fel egy közepes, kimagozott almát, és locsoljuk meg citromlével. Keverjünk össze három evőkanál tejszínt egy csipetnyi curryporral, majd ízesítsük kevés sóval, cukorral. Forgassuk össze az előkészített hozzávalókat, és rendezzük salátalevelekre. Hozzá fogyasszunk 4 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret.
Tápérték: 350 kcal
Almaragu „hentesné” módra
Formázzunk kisebb golyókat öt dkg fűszeres darált borjúhúsból, majd főzzük meg öt perc alatt instant zöldséglevesben. Folyamatosan kevergetve pároljunk meg két teáskanál olajon 10 dkg felszeletelt sárgarépát és 10 dkg hámozott, kockákra vágott burgonyát. Öntsünk rá kevés zöldséglevest, és főzzük félpuhára. Adjunk hozzá egy csipetnyi kardamomot és egy közepes, kockákra vágott almát, és 2-3 perc alatt pároljuk készre. Ízesítsük, majd szórjuk meg bőségesen petrezselyemmel.
Tápérték: kb. 360 kcal
Serpenyős vegyes tál
Magozzunk ki és szeleteljünk fel egy almát. Pároljunk meg serpenyőben két evőkanál almalével, és tegyük félre. Egy teáskanál olajon süssünk meg 12 dkg héjában főtt, megtisztított és cikkekre vágott burgonyát, majd oszlassuk el rajta az almaszeleteket. Tegyünk rá 6 dkg könnyen olvadó sajtot. Szórjuk meg curryporral és őrölt borssal. Pár percre tegyünk rá egy fedőt, hogy a sajt megolvadjon. Tálaljunk hozzá citromlével meglocsolt, kaporral megszórt rukkolát.
Tápérték: 355 kcal
Almás omlett
Keverjünk habosra egy tojást két evőkanál ásványvízzel, sózzuk és borsozzuk meg. Szúrjuk ki egy nagyobb alma magházát, majd karikázzuk fel. Vágjunk szeletekre egy főtt burgonyát, és süssük át pár perc alatt egy teáskanál olajon. Adjuk hozzá az almaszeleteket, pároljuk meg az egyik oldalán, majd fordítsuk át. Öntsük rá a tojást és süssük készre. Díszítsük rukkolalevelekkel.
Tápérték: 355 kcal
Skandináv saláta
Keverjünk simára két evőkanál tejfölt 4 evőkanál sovány tejjel. Ízesítsük sok mustárral, őrölt köménnyel vagy korianderrel és csipetnyi cukorral. Vágjunk kisebb darabokra egy heringfilét (7-8 dkg), és kockázzunk fel egy nagyobb almát. 10 dkg vékonyra reszelt fehérkáposztával együtt keverjük össze a többi hozzávalóval és az öntettel. Tegyük salátalevelekre és szórjuk meg kaporral vagy finomra vágott petrezselyemmel. Hozzá fogyasszunk 4 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret.
Tápérték: 375 kcal
|