Édességek : Levélen sült (A legősibb magyar palacsinta) |
Levélen sült (A legősibb magyar palacsinta)
2008.10.12. 13:56
Hozzávalók 4 személyre: 22 dkg finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 1 csipet só, 2 dl tej, 20 db káposztalevél, 2 dl szódavíz, 15 dkg vaj, 1 evőkanál cukor
A szokásos alapanyagokkal, vaníliás cukorral ízesítve sűrűbb palacsintatésztát keverünk. A káposztaleveleket leforrázzuk, leszárítjuk, és laposra simítjuk. Kivajazott tepsibe tesszük a leveleket, és megvajazzuk. Ráöntjük a palacsintatésztát, és egyenletesen szétkenjük. Sütőlapra helyezzük, és forró sütőben megsütjük, majd leválasztjuk a tésztáról a káposztaleveleket. Ezután tetszés szerint töltjük. A legismertebb eljárás szerint a levélen sülteket almalekvárral töltötték, amit darált, pirított mandulával és rumba áztatott mazsolával ízesítették. Úgy rétegezzük, mint a rakott palacsintát, s tetejét cukrozott tojáshabba felspriccelve sütőben átsütjük. Vaníliás cukorral meghintve, tortaként szeleteljük.
|