Egervári göngyölt palacsinta
2008.10.12. 13:54
Hozzávalók 4 személyre: 15 db sima édes palacsinta, 1 dl tejföl, 15 dkg dió, 1 tojássárgája, 15 dkg túró, 3 cl rum, 10 dkg meggybefőtt, 1 citrom héja, 10 dkg csokoládé, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 20 dkg cukor, 2 dkg vaj, 6 dl tej, 1 csomag vaníliás, cukor
A darált diót 1 dl tejben cukorral megfőzzük és rummal, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az áttört tehéntúrót tejföllel, 10 dkg cukorral, tojássárgájával és reszelt citromhéjjal elkeverjük. A meggyet kimagozzuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük. A csokoládét lereszeljük. Egy palacsintát vajjal megkent, tiszta konyharuhára borítunk, és félig ráteszünk egy másodikat. Ezt a palacsintát diókrémmel megkenjük, palacsintával beborítjuk, amire túrókrémet kenünk. Ismét palacsinta, arra cukrozott meggy következik, a következő palacsintára reszelt csokoládét szórunk. Így folytatjuk a rétegezést, amíg elfogynak a palacsinták. Ekkor az alsó, félig kilógó palacsinta segítségével az egészet összegöngyöljük, és kivajazott konyharuhába beletekerjük. Megkötözzük a göngyöleget, és vanl1iás, cukros tejben kb. 20 perc alatt kifőzzük. A konyharuhából kibontjuk, és karikára vágva tálaljuk. Borhab mártással kínáljuk.
|