Édességek : Csúsztatott palacsinta alap (képpel) |
Csúsztatott palacsinta alap (képpel)
2008.10.12. 13:47
Hozzávalók 20 db elkészítéséhez: 20 dkg grízes liszt, 8 tojás, 5 dl tejszín, 12 dkg vaj, 8 dkg kristálycukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja
A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal, pici sóval ízesítjük, majd állandó keverés közben fokozatosan beleszórjuk a lisztet és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük. Kb. 10-15 percet pihentetjük. Közben a fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a tésztához. A maradék vajból egy keveset palacsintasütőben felforrósítunk, és körkörös forgatással annyi tésztát terítünk szét benne, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát kapjunk. Egyik oldalát szép pirosra sütjük, majd vajjal kikent tálra csúsztatjuk át az első palacsintát, s elkezdjük sütni a következőt. Közben, mikor a megsütött palacsinta teteje kissé megszikkadt, a különböző receptek szerinti anyaggal megszórjuk, megkenjük, illetve meglocsoljuk, s erre csúsztatjuk majd rá a második palacsintát. A legfelső palacsintát sült oldalával felfelé helyezzük rá a többire, majd az egész tortaszerűen lerakott tésztát középmeleg sütőben kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, cikkekre vágva tálaljuk. Különböző mártásokat is adhatunk hozzá.
|