Habtekercs
2008.10.12. 13:33
Hozzávalók: 50 dkg vajastésztát 2 mm vékonyságúra kinyújtjuk.
A tészta egyik oldala kb. 60 cm hosszú legyen. Most 2 cm széles és 60 cm hosszú csíkokra vágjuk és habtekercsformára felcsavarjuk úgy, hogy a csíkok fél cm szélesen fedjék egymást. A sütőlemezre úgy tegyük, hogy a végek alulra kerüljenek. Tojással megkenjük és forró sütőben sütjük. Még melegen óvatosan kihúzzuk a formákat. Tenyerünkkel átfogjuk a tekercset, a másik kezünkkel a formát gyengén megcsavarjuk, és a tésztából kihúzzuk. Ha kihűltek a tekercsek, tejszínhabbal megtöltjük. A tejszínhabot tojáshabbal is helyettesíthetjük.
Forrázott tojáshabtöltelék összetevői: 1 tojásfehérjéhez 6-8 dkg cukrot veszünk, vaníliával ízesítjük.
A cukorból kb. fél dl vízzel szirupot főzünk, egészen addig, amíg ha egy villát belemártunk és ráfújunk, gömböcskék keletkeznek. (Ez a próbája a sűrű cukorszirupnak.) Közben a tojásfehérjét keményre felverjük, és a kész szirupot vékony sugárban a habhoz - amit közben még kavarunk - csurgatjuk. Ezután még addig verjük, amíg olyan kemény lesz, hogy á habverőn megáll a hab.
|