Krémes (a gyerekek kedvence)
2008.10.12. 13:30
Hozzávalók: 50 dkg kész vajastésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és két akkora lapra vágjuk, mint a sütőlemez (valamivel nagyobbak lehetnek, az összehúzódás miatt), majd külön-külön megsütjük.
A krémet melegen öntjük rá, mert később a krém „törik”. A másik kisült lapot egyforma kockákra vágjuk, és a krém tetejére helyezzük. A kockák mentén késsel felszeleteljük. Lapos tálra helyezzük, és cukorral meghintjük.
Vaníliakrém hozzávalói: 8 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, azután hozzáadunk 5 dkg lisztet, 2 dkg zselatint, és lassan hozzákeverünk 5 dl tejet.
Gyenge tűznél sűrű krémet főzünk belőle, amikor megfőtt, hozzákeverünk 1 vaníliás cukrot. Amíg hűl, a tojások fehérjéjéből nagyon kemény habot verünk, ezután 15 dkg cukorral tovább verjük. A langyos krémet fokozatosan a felvert habhoz vegyítjük, azonnal ráöntjük az alsó lapra. Később a krémmel nem lehet dolgozni, mert nagyon kemény lesz.
|