Kígyórétes
2008.10.12. 13:28
Hozzávalók: 2 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatunk, 25 dkg vajat vagy margarint jó habosra keverünk, majd hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt és végül 50 dkg lisztet.
Deszkán könnyedén összegyúrjuk, négy cipóra osztjuk. A cipókat henger alakúra sodorjuk, és kb. 50 cm hosszú, 25 cm széles lapokat nyújtunk belőlük. A lap hosszabb oldalait kb. 8 cm szélességben bevagdaljuk. A sima közepét darával vagy finom morzsával megszórjuk, és ráhelyezzük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztbe, egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük, és jó meleg sütőben gyorsan megsütjük. Mint általában a rétest, ferdén szeletelve vágjuk, megcukrozzuk, frissen tálaljuk. A tölteléket úgy készítjük, mint a rétesnél.
|