Mákos rétes
2008.10.12. 13:26
Hozzávalók 2 csík elkészítéséhez: 1 tasak réteslap, 30 dkg mák, 2 dl tej, 10 dkg cukor, ˝ citrom, 5 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg tisztított alma, 5 dkg vaj
Megdaráljuk a mákot. Megcukrozzuk a tejet, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, és felforraljuk. Belefőzzük a mákot, és simára keverjük benne, hogy mézsűrűségű legyen, és könnyen kenhető tölteléket kapjunk. Miután a tűzről levettük, hozzákeverjük a mazsolát, és a tölteléket lehűtjük. Közben a megtisztított, kimagozott almát vékony szeletekre vágjuk és cukorral édesítve félre tesszük. Amikor az alma levet engedett, leszűrjük. A tasakból két rétestészta lapot, olvasztott vajjal meglocsolunk, kevés megszitált zsemlemorzsával megszórunk. Egyenletesen elosztjuk rajta a máktölteléket, ennek tetejére pedig reszelt almát helyezünk el. Végül összehajtogatjuk, és tetejét ismét vajazzuk, majd forró sütőben szép pirosra sütjük. Betölthetjük szárazon is, cukorral, reszelt citromhéjjal, reszelt almával, mazsolával és esetleg barackízzel keverve a mákot.
|