Tiroli almás rétes
2008.10.12. 13:25
Hozzávalók 2 csík elkészítéséhez: 15 dkg vaj, 18 dkg rétesliszt, 80 dkg alma, 10 dkg dióbél, 1 tojás, zsemlemorzsa, őrölt fahéj, 16 dkg cukor, 3 dkg mazsola, ˝ dkg vaníliás cukor, 3 dkg porcukor
A vajból, a lisztből hajtogatott leveles vajas tésztát készítünk. Négyszeri hajtogatás után három milliméter vékonyra nyújtjuk, lisztezett deszkán. Ötujjnyi széles szalagokat vágunk belőle, meghintjük morzsával, és arányosan elosztjuk rajtuk a hámozott, kimagozott, felszeletelt almát, a darált dióbelet, a mazsolát, az őrölt fahéjat és a cukrot. A tészta egyik szélét megkenjük tojással, előbb a másik kenetlen szélét hajtjuk rá a töltelékre, majd erre a megkent szélét. Tetején megkenjük szintén tojással a tésztát egész hosszában, megszurkáljuk egy villával és előbb forró sütőbe, majd amikor kifejlődött és megpirult a tészta, kevésbé forró sütőbe készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
|