Erdélyi rakott káposzta
2008.10.12. 10:24
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált sertéscomb, 12 dkg lángolt kolbász, 8 dkg zsír, 12 dkg kolozsvári szalonna, 12 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejfel, 2 dl csontlé (kockából), só, őrölt bors, majoránna, őrölt szurokfű, szárított csombor, kalocsai rózsapaprika
A savanyú káposztát bő hideg vízben megmossuk, kicsavarjuk. Zsíron kevés finomra vágott vöröshagymával, kevés csontlé hozzáadásával megdinszteljük. Közben sózzuk, őrölt szurokfűvel, szárított csomborral és kalocsai rózsapaprikával fűszerezzük, fedővel letakarva félretesszük. Közben a rizst félig puhára pároljuk, felhasználásig félretesszük. Serpenyőben zsírt olvasztunk, hozzáadjuk az apró kockára vágott füstölt szalonnát, félig megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, megszórjuk kalocsai rózsapaprikával, és beletesszük a ledarált sertéshúst. Sózzuk, őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük, jól elkeverjük, kevés csontlével felengedjük, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. A lángolt kolbászt karikára szeleteljük, serpenyőben kevés zsíron gyors tűzön megpirítjuk, és a félig lepárolt húshoz adjuk. Megfelelő nagyságú tepsit zsírral kikenünk, az alját dinsztelt káposztával kibéleljük, rátesszük a félig párolt rizst, majd a párolt húst. Tejfellel meglocsoljuk, és ezt addig rétegezzük, míg a tepsi meg nem telik. Tetejére dinsztelt káposztát teszünk, meglocsolva tejfellel. Meghintjük paprikával, majd középmeleg sütőben kb. egy órát sütjük. A sütőből kivéve előmelegített tálon, forrón kínáljuk. Tetejét friss tejfellel meglocsolva díszítjük.
|