Debreceni marhalábszár tokány
2008.10.12. 10:06
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhalábszár színhús, 5 dkg füstölt szalonna, 6 dkg szír, 20 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, 3 dl fehérbor, só, őrölt bors, 20 dkg debreceni
A marhalábszárhúst vékony csíkokra vágjuk. Csíkokra vágjuk a szalonnát is, és üvegesre pirítjuk, zsírját lábosba szűrjük. Hozzátesszük a zsírt, és a fél főre vágott, megtisztított vöröshagymát megfonnyasztjuk benne. Beletéve a húst, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és hozzátéve a zúzott fokhagymát, fehérborral felengedve, rövidlében pároljuk. Közben külön zsíron megpirítjuk a felkarikázott debreceniket, és a húshoz adjuk. Megkeverjük, és ha zsírjára pirult, mindig kevés fehér borral engedjük fel. Ha a hús félig megpuhult, zsírjára pirítjuk, hozzátéve a paradicsompürét és a szalonnát, tovább pirítjuk, és felengedve, puhára pároljuk. Tűzforrón tálaljuk, ízei így érvényesülnek. Tálalásnál néhány szelet paradicsommal díszítjük, és metélőhagymával szórjuk meg.
|