Szegedi gulyás
2008.10.12. 10:02
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhalábszár (csont nélküli színhús), 8 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 2 gerezd fokhagyma, csemege pirospaprika, 20 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 80 dkg burgonya, 1 tojás, 8 dkg liszt, só, őrölt köménymag, zellerlevél
A húst valamivel kisebb darabokra vágjuk össze, mint a marhapörköltnél. A felhevített zsírban a megtisztított és apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, belekeverjük a csemege pirospaprikát, egy kevés vízzel felengedjük, és zsírjára pirítjuk., beletéve a húst megsózzuk, és elkeverjük. Hozzátesszük a kevés köménymaggal finomra vágott fokhagymát, és mindig csak kevés vízzel felöntve, fedő alatt, rövid lében, szinte csak saját zsírjában-gőzében pörkölve pároljuk. Ha majdnem puha, zsírjára pirítjuk, hozzátesszük a kiskockákra vágott burgonyát, és a megtisztított apró kockára vágott vegyes zöldséget, együtt pirítjuk, majd beletéve a kicsumázott felaprított, zöldpaprikát és paradicsomot, annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje, de az étel ne legyen több mint egy adagra 3 dl. Megsózzuk, finomra vagdalt zellerlevéllel ízesítjük, és készre főzzük. Azonnal kis fémbográcsokban vagy kisebb levesestálban forrón tálaljuk. Tálaláskor beletesszük a külön sós vízben kifőzött csipetkét. Friss zöldpaprika szeletekkel, és negyedbe vágott paradicsommal díszítjük.
|