Marhalábszár (csülök) krémmártásban
2008.10.12. 10:00
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg csontnélküli marhalábszár, 1 dl olaj, 20 dkg vegyes zöldség, 8 dkg vöröshagyma, 3 dkg liszt, 3 dl tejfel, 2 dkg cukor, 3 dkg kapribogyó, 2 dl fehérbor, ˝ citrom, só, őrölt bors, babérlevél, kakukkfű, ecet, mustár
A húst közepes kockákra vágjuk. Felhevítjük egy lábosban az olajat és a húst átpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Pirítás után kiszedjük a húst a lábosból, melynek olajában a megtisztított és felkarikázott vegyes zöldséget, vöröshagymát kezdjük szotírozni (pirítani), egy kis babérlevelet, majd felengedjük fehérborral, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük, és felforraljuk. Ráöntjük a húsra, hozzátesszük a reszelt citromhéjat, és megpároljuk. Párolás közben néha megforgatjuk, ha levét közben elfőtte, kevés fehérborral vagy vízzel engedjük fel. Ha megpuhult, a hús áttesszük másik lábosba, és levét felengedve felforraljuk és a tejfellel simára kevert liszttel besűrítjük. Mustárral, kápri bogyóval, kevés cukorral, ecettel és citromlével ízesítjük, és sűrűre forralva, finomszűrőn leszűrjük. Tálaláskor a húsra merjük a mártást. Kínálhatunk mellé; zsemlegombócot, makarónit vagy spagettivel.
|