Ürü csülökhús „Tordai” módon
2008.10.12. 09:58
Hozzávalók 4 személyre: 1,60 kg csontnélküli hátsó csülök, 5 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 6 szem szegfűszeg, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg kelkáposzta, só, őrölt bors, 15 dkg kolozsvári húsos szalonna, 1 húsleves kocka, 40 dkg burgonya, 20 dkg házi lángolt kolbász, ˝ csomó petrezselyemzöld
Az ürücsülköt megsózzuk, borsozzuk, tisztított zúzott fokhagymával bedörzsöljük, felhevített zsírban elősütjük, és lábosba tesszük. A megtisztított kelkáposztát leforrázzuk és lehűtjük. A megtisztított vöröshagymákba tűzzük a szegfűszegeket (ezt a kész ételből tálalás előtt eltávolítjuk). A hús mellé rakjuk a kelszeleteket, a hagymát és a vastag csíkokra vágott húsos, kolozsvári szalonnát. A leveskockából főzött húslevessel felöntve, puhára főzzük. Mielőtt megpuhul, belefőzünk néhány kisebb, előzőleg megtisztított és nagyobb kockákra vágott burgonyát. A házikolbászt négy egyenlő részre vágva, külön megsütjük. Tálaláskor a tálra tesszük a felszeletelt húst, és körülrakjuk a felszeletelt szalonnával, sült kolbászdarabokkal, a kellel, főtt burgonyával. A finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, és zsírtalan főzőlével megfényesítve tálaljuk.
|