Köretek : Besamelmártás 1 (egyik legfontosabb alapmártás) |
Besamelmártás 1 (egyik legfontosabb alapmártás)
2008.10.12. 09:38
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 20 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 dl tej, só
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük benne, vagyis egy világos-fehér rántást készítünk. Ügyeljünk arra, hogy csak addig maradjon a tűzön, amíg a liszt a nyersességét elveszti. Közben a tejet felforraljuk, a világos vajas rántást felengedjük vele, és simára keverjük úgy, hogy csomós ne maradjon. Végül megsózzuk. Ha szükséges sűrűségét elérte, a tűzről levesszük. A jó besamelnek sűrűnek kell lenni. A tűzről levéve zománcozott edénybe tesszük, tetejét vékonyan vajjal bekenjük, hogy tárolás közben ne bőrösödjön meg. Kihűlni hagyjuk. Hűtőben tároljuk. Felhasználása igen sokrétű, töltött készítményekhez, krémekhez, kenőmájashoz stb. általában szaporítóanyagként használjuk.
|