Kocsonyázott bevert tojás rákkal
2008.10.12. 09:26
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 10 db tojás, ˝ dl 5%-os ecet, 15 dkg rákolló- vagy farok (mirelit), 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 rák erőleves kocka, 1 zöldségleves kocka, 5 dkg zselatin, 2 db tojásfehérje, 1 dkg tárkonylevél, só
Sovány, zsírtalan rák erőleves kockából, és zöldségleves kockából aszpikot főzünk. A kockákat forró vízben megfőzzük és hideg vízzel elkevert zselatinnal simára, keverjük és a felvert tojásfehérjéket tetejére helyezve, derítjük. Tetejéről óvatosan levesszük a fehérjét, és ruhán átszűrjük. Közben a másik edényben felforralt, sózott, ecetezett és tárkonnyal ízesített vízbe ötjük a tojásokat, melyek fehérjét, kanállal köréjük lapátoljuk. Amikor körbevette a fehérje a tojásokat hideg vízbe szedjük. A kiválasztott formát olvasztott langyos aszpikkal kiöntjük, majd a forma alját petrezselyemzölddel díszítjük, aszpikkal lekötjük, és ha megdermedt, rákollókkal díszítjük majd erre zöldpetrezselymet helyezünk, amelyet azután rákfarkakkal befedünk. Ráhelyezzük a megformázott, leszárított bevert tojást, végül olvasztott aszpikkal a formát úgy töltjük meg, hogy a tojást ellepje. Betöltés után hűtőbe téve dermesztjük. Tálaláskor a forró vízbe mártott formát deszkára vagy tálcára kiborítjuk, pár percig hűtőbe tesszük, majd előhűtött, tálalótálra helyezzük, kockaaszpikkal díszítjük.
|