Hideg töltött tojás rákkal
2008.10.12. 09:25
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 5 tojás, 8 dkg vaj, mustár, só, őrölt fehérbors, 25 dkg franciasaláta, 2,5 dkg, füstölt lazacszínhús, ˝ csomó petrezselyemzöld, 10 dkg aszpik, 2,5 dl majonézmártás,15 dkg halaszpik, 10 db rákfarok(mélyhűtött), 10 db rákolló(mélyhűtött)
A keményre főtt tojásokat hideg vízben jól lehűtjük, és lehámozzuk. Hosszában kettévágjuk, sárgáját kiszedjük és finomszitán a vajjal együtt, áttörjük. Kevés majonézmártással keverjük, sóval, őrölt fehérborssal, kevés mustárral, ízesítjük, és simára keverjük. Megfelelő nyomózsákba téve-amelybe előzőleg csillagcsövet tettünk-, a tojásfehérjékbe egyenlő arányban elosztjuk a tölteléket. Tálalhatjuk fél tojásba vagy két töltött tojást egymásra borítva és összenyomva. Tálaláskor a megtöltött tojásokat franciasaláta-talpazatra helyezzük úgy, hogy a megtöltött rész legyen felül. Sűrű majonézmártással bevonjuk, a tetejét. Díszítjük a kiengedett és forró vízben megpárolt, majd hideg vízzel lehűtött és leszárított, rákfarkakkal, rákollókkal. Petrezselyem zöldjével ízlésesen megszórjuk. Ínyencek, hatásosan kiemelhetik a rákkal töltött tojást, hogy egy-egy szép pirosra megfőtt, megtisztított rákházat, törzset franciasalátával megtöltve, aszpikkal fényezve helyezünk mellé.
|