Ponty lengyel módra
2008.10.12. 09:21
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os ponty, 2 evőkanál mazsola, 3 dkg vaj, ˝ liter sör, 10 dkg gyöngyhagyma, só, őrölt bors, szegfűbors, borókabogyó, cukor, 2 evőkanál ecet.
Ehhez az ételhez élő halat vegyünk, mert a hal vérét össze kell kevernünk az ecettel. A vajban megpároljuk a gyöngyhagymát, ráöntjük a sört, hozzáadjuk a sót, őrölt borsot, borókabogyót, szegfűborsot, cukrot, és 20 percig pároljuk. Leszűrjük, habverővel keverjük hozzá a hal vérét. Beletesszük a mazsolát, az előzőleg kifilézett és besózott szeletekre vágott halhúst, és kis lángon 30 percig főzzük. A halszeleteket előmelegített tálra rakjuk, meglocsoljuk őket a mártás egy részével, a többit külön mártásoscsészében tesszük az asztalra. Sós vajas burgonyát kínálhatunk köretnek. Karácsonyi fő étel, Lengyelországban.
|