Halgombóc kocsonyában
2008.10.12. 09:20
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg-os ponty, 30 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 lapos evőkanál cukor, 1 dkg zselatin, 1 tojás, 6 szem bors, só, őrölt bors.
A megtisztított, gerincéről lefejtett halat darabokra vágva besózzuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Utána az egészet –a fejét kivéve- a szálkákkal együtt kétszer ledaráljuk, és közédarálunk egy fej megtisztított vöröshagymát meg valamennyi fokhagymát is. Megborsozzuk, ha kell, után sózzuk, a tojással eldolgozzuk, és apró gombócokat formálunk belőle. Annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi a gombócokat jól ellepi. Levébe beletesszük a karikákra vágott maradék tisztított és ugyancsak felszeletelt vöröshagymát, sárgarépát, cukrot, szemes borsot, és csak ha felforrt, rakjuk bele a gombócokat, a gerincet és a halfejet. Egy óráig lassú tűzön forraljuk, majd óvatosan tálra rakjuk a gombócokat, a levéből kivesszük a gerincet és a halfejet, a levet a zselatinnal 1-2 percig forraljuk, és a gombócokra szűrjük. Ha kihűlt, jégbe hűtjük. Másnapra kitűnő ízű halkocsonya lesz belőle.
|