Norvég halleves
2008.10.12. 09:17
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg-os tengeri hal, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg halványító zeller, 2 dl tej, 1 babérlevél, 4 szem szegfűszeg, 3 dkg vaj, 1 tojás, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, só, őrölt bors.
A megtisztított, kibelezett, megmosott halat, a megtisztított darabokra vágott zöldségekkel és a fűszerekkel (babérlevél, só, őrölt bors, szegfűszeg) hideg vízben feltesszük főni. Mikor forr, lehabozzuk, majd 25 percig tovább főzzük. Közben világos, vajas rántást készítünk, melyet tejjel engedünk fel. A maradék tejet a levesbe tesszük úgy, hogy közben az egyben levő szép haldarabokat kiszedjük. A levest megsózzuk, majd a tojássárgáját és a tejszínt belehabarjuk. Tálalás előtt visszatesszük a haldarabokat. Forralni már nem szabad. Egyenletesen elosztott zöldségekkel együtt kínáljuk.
|