Hentestokány
2008.10.11. 18:32
Hozzávalók: 70 dkg sertéslapocka, 20 dkg angolszalonna, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 5-6 csemegeuborka, 3 dkg sertészsír, őrölt feketebors, só.
A lapockát csíkokra, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra összezúzzuk. Az angolszalonnát és a csemegeuborkát vékony metéltre vágjuk. A zsírt felhevítjük, az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzátesszük az angolszalonnát, és alaposan megpirítjuk. Ezután hozzátesszük a kisujjnyi csíkokra vágott húst, addig pirítjuk, míg pici levet nem enged. Ekkor jól megborsozzuk, elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, és egy kevés vízzel (húslével, v. száraz fehérborral) felengedjük. Ha felforrt, fedővel letakarjuk, és kislángon tovább pároljuk. Ha a levét elfövi, újra és újra egész kevés vizet adjunk alá, hogy rövid lében, saját gőzében, zsírjában párolódjon, szinte pörkölődjön. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a megtisztított és kisebb darabokra vágott friss paradicsomot, és majdnem puhára pároljuk. Ekkor az uborkát hozzátesszük, és fedő nélkül, közepes lángon majdnem teljesen zsírjára pirítjuk. Akkor jó, ha sűrű, tartalmas, rövid a leve. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyaköretet adunk hozzá.
|