Gombás káposztatekercs
2008.10.11. 18:31
Hozzávalók: 1 közepes fej fehérkáposzta, 60 dkg darált sertéshús, 20 dkg gomba, 3 zsemle, 4-5 szelet kolozsvári szalonna, 4 dl tejföl, 1 l húslé (lehet kockából is), 3 tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, majoránna.
A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, majd leveleire szedve, sós vízben addig forraljuk, míg a vastag erek félig megpuhulnak. Ezután leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, majd konyharuhán a nagyobb leveleit egyenletesen szétterítjük tepsi méretűre. A kicsi leveleket és a belső "magját" félretesszük. A gombát egészen apróra vágjuk, a kevés zsíron megfonnyasztott egyik hagymára tesszük és pár percig aszalgatjuk. Ha megpuhult, a darált hússal, a megáztatott és kinyomkodott zsemlékkel fasírtot készítünk belőle (beletesszük a nyers tojásokat, 2-3 kávéskanál pirospaprikát, megborsozzuk és belekeverjük a sóban tört fokhagymát). A fasírtot a káposztalevelek közepén rúd alakban elosztjuk, közepére tesszük a kimaradt apró leveleket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. A két végét begyömöszöljük a káposztahenger alá, esetleg hústűvel megerősíthetjük. A káposztatekercset kizsírozott tepsibe tesszük, meglocsoljuk olvasztott zsírral, aláöntünk 3 dl húslét, és alufóliával lefedve, előmelegített, forró sütőben kb. egy órán át pároljuk. Amíg a káposzta a sütőben van, elkészítjük a szószt: a bevagdalt szalonnát kevés zsíron kakastaréjra pirítjuk, majd félretesszük. A zsírján megfonnyasztjuk a maradék hagymát, meghintjük 2 evőkanál liszttel, és a tűzről levéve elkeverünk benne 1-2 kávéskanál pirospaprikát és a tejföllel jól elkeverjük. Felöntjük a maradék húslével, ízesítjük borssal, sóval és 1-2 percig forraljuk. A tekercset 4-5 cm széles szeletekre vágva, párolt rizzsel tálaljuk, a szósszal bőven lelocsolva. Tejföllel díszíthetjük.
|