Esterházy gulyás
2008.10.11. 18:28
Hozzávalók: 75 dkg pörköltnek való marhahús, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zeller, 20 dkg póréhagyma, 20 dkg felkockázott hagyma, 2 babérlevél, 5 dkg zsiradék, 7,5 dl húsleves (lehet kockából is), só, őrölt bors, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanálnyi kapribogyó, 1 dkg vaj, 2 dl tejföl.
A megtisztított zöldséget julienne-re vágjuk (nagyon vékony, hosszú hasábokra felszeleteljük). A zsiradékot nagyon felhevítjük, s megpirítjuk rajta a húst, majd rátesszük a hagymát, a babérlevelet, a zöldségszecska 2/3-át, felöntjük (rövid lére) a húslevessel, és fedő alatt puhára pároljuk. A maradék zöldségcsíkokat 1 dkg vajon megpároljuk. A gulyást sóval, borssal, citromhéjjal, kaprival ízesítjük. Belekeverjük a tejfölt, egyszer összerottyantjuk, és a párolt zöldségcsíkokkal díszítve tálaljuk. Köretként leginkább a szalvétagombóc illik hozzá.
|