Csáky rostélyos
2008.10.11. 18:20
( A XIX. század egyik legnagyobb szakácsa, Csáky Sándor chéf úr találta ki.)
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 4 szelet (64 dkg) rostélyos, 10 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 3 dl tejföl, 6 dkg liszt, 2 dkg paradicsompüré, só, 50 dkg lecsó, 5 db tojás, 10 dkg húsos füstölt szalonna, törött bors.
A következő tölteléket készítjük: a húsos szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőbe tesszük, addig pirítjuk, amíg a zsírját kiadja, majd hozzáadunk 5 dkg apróra vágott hagymát. Ha szép sárgára pirult, hozzátesszük a lecsót, megsózzuk, és kis ideig pároljuk.
A tojásokat jól elkeverve ráöntjük a lecsóra, és folyton keverve hagyjuk keményedni, majd félretesszük, hogy kihűljön. A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy-egy szelet közepére szétkenjük a tölteléket, széleit ráhajtjuk a töltelékre, hosszúkás alakúra göngyöljük és átkötjük zsineggel. A zsírt felolvasztjuk, felforrósítjuk, majd beletesszük a (lisztben megforgatott) rostélyosokat és sütőbe téve - időnként átfordítva - 20 percig sütjük. Utána a zsírból kiszedjük a húst, a visszamaradt zsírban világosra pirítjuk a maradék apróra vágott hagymát, beletesszük a pirospaprikát, paradicsompürét, elkeverjük és visszahelyezzük a rostélyosokat, felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, és lefödve puhára pároljuk. Ha a hús már majdnem megfőtt, kivesszük, a zsinegeket leszedjük, s a tekercseket félretesszük.
A visszamaradt pörköltléhez hozzáadjuk a tejfölből és lisztből készült habarást, azzal jól kiforraljuk, majd ezt a mártást a húsra szűrve befejezzük a párolást. Végül egy mélyebb tál oldalára 20 dkg vajjal, 4 tojással, 25 dkg rászitált rétesliszttel készült nagy vajas galuskákat teszünk, mellé tálaljuk a rézsútosan felszeletelt rostélyosokat, s rájuk öntjük a paprikás mártást. Fejes salátával kínáljuk.
|