Burgonyás cipóban sült csülök
2008.10.11. 18:19
Hozzávalók: 1 közepes (12 dkg) héjában főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 1,8 dl langyos víz, 1 mokkáskanál kristálycukor, 35 dkg finom- vagy kenyérliszt, 1 kiskanál só, 5 evőkanál olaj, 50 dkg főtt, kicsontozott és lebőrözött csülökhús, a nyújtáshoz: egy kevés finomliszt, a lekenéshez: 1 evőkanál olaj.
A héjában főtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd várunk, míg kihűl.
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, a cukrot belekeverjük és letakarva, szobahőmérsékleten kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, majd a burgonyával és az élesztős vízzel 4-5 percig gyúrjuk-dagasztjuk, közben az olajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva, 50 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és kisujjnyi vastagon, kör alakúra kinyújtjuk. A közepén egyenletesen elosztjuk a jól lecsöpögtetett csülökhúst, és a tészta széleit ráhajtjuk. Olajjal vékonyan kikent tepsire vagy kb. 22 centi átmérőjű tortakarikába borítjuk úgy, hogy az eddigi alsó része kerüljön felülre. A tésztát olajjal körbekenjük, és konyharuhával letakarva, újabb 30 percig kelesztjük. Végül olajjal újra lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200Cş, légkeveréses sütőben 180Cş fokon) kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel átkenjük, így a teteje fényesebb lesz. Melegen, cikkekre vágva szokás tálalni, mustár és ecetes torma.
|