Borsos tokány
2008.10.11. 18:17
Hozzávalók: 80 dkg marhapacsni, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, 1 dl fanyar fehér bor, 1 evőkanál liszt, só, őrölt bors.
A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük. A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, és jól átpirítjuk.
Magyaros változat:
Kevés vízzel vagy húslével és a borral felengedjük, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket. Pár perc sütés után kevés vízzel felengedjük, még egyszer megforraljuk, és kész is, tálalhatjuk.
Erdélyi változat:
A végén, amikor a húst zsírjára lesütöttük, meghintjük egy evőkanál liszttel, kissé megpirítjuk, majd mártás sűrűségűre felengedjük vízzel vagy csontlével, jól felfőzzük, és tálalás előtt 2 dl tejföllel elkeverjük.
A tokány leve rövid, sűrű, barna színü, tartalmas. Bármilyen húsból készíthetjük, disznó, marha, vadak, szárnyasok egyformán megfelelők. Galuskával, csőtésztával vagy főtt tésztákkal, tarhonyával kínáljuk. Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá.
|