Tarhonyaleves
2008.10.11. 18:12
Hozzávalók: 10 dkg tarhonya, 35 dkg burgonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1-2 szál sárgarépa, fél csomó petrezselyem, 1 dkg zsír, só, pirospaprika.
A lebbencshez hasonlóan készül: a szalonnát kb. fél cm-es vagy picivel nagyobb kockára vágjuk, és megpirítjuk kevés zsíron. Ezután beletesszük a kockára vágott hagymát, és világosbarnára pirítjuk. Leszűrjük, a szalonnát és hagymát félretesszük, a zsíron barnára pirítjuk a tarhonyát. Ezután beletesszük a megtisztított és 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát, a négy darabra vágott paradicsomot és a kb. 2 cm-es laskára vágott zöldpaprikát, a vékony karikára szeletelt sárgarépát, rátesszük a hagymás szalonnát, megforgatjuk párszor, meghintjük egy kávéskanál pirospaprikával, jól elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. kétszeresen ellepje és megsózzuk. Húsz perc alatt megfő. Finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
|