Levesek : Ujházi tyúkhúsleves (Névadója Ujházi Ede) |
Ujházi tyúkhúsleves (Névadója Ujházi Ede)
2008.10.11. 18:11
Névadója Ujházi Ede (1844-1915) színművész-igazgató, a magyar realista színjátszás egyik úttörője.
Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók: 1 kb. 2 kg-os tyúk, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg kelvirág (karfiol), 6 dkg apró gomba, 1 zöldpaprika, 10 dkg frissen fejtett zöldborsó, só, szemes bors, gyömbér, petrezselyemzöld.
A megmosott, megtisztított tyúkocskát 1,5 liter vízben, egészben tesszük fel főni. Ha felforrt, leszedjük a habját és kislángon, fedő alatt főzzük fél órát. Ezután beletesszük a répákat, zellert, karalábét, vöröshagymát és fűszerezzük. Ezzel egy időben az egészben hagyott apró gombát, kelvirágot, zöldborsót és a kockákra vágott paprikát külön-külön, kevés sós vízben megfőzzük. Amikor a hússal együtt főtt zöldségek megpuhultak, kiszedjük és feldarabolva félretesszük. Ha a hús is megpuhult, azt is kivesszük, bőrét lehúzzuk, a húst a csontról lefejtve feldaraboljuk. A levest finom szűrőn (ruhán) leszűrjük, és hozzáadjuk (szintén leszűrve) a külön főzött zöldségek levét. A tálba, a tányérokra előbb a húst szedjük, azt beborítjuk a sós vízben kifőtt tésztával, mellé tesszük a zöldségeket és rámerjük a tűzforró levest, végül meghintjük finomra vagdalt petrezselyemzölddel. Kis tálkákon minden terítékhez ecetes tormát adjunk, de törött bors is legyen kéznél.
|