Kötött galuska leves
2008.10.11. 17:12
Hozzávalók: 10 dkg szalonna, 2-3 közepes nagyságú vöröshagyma, csemege pirospaprika, 25 dkg burgonya, só, 1-2 zöldpaprika és paradicsom, 50 dkg liszt, 2-3 tojás, ˝ csomó petrezselyemzöldje.
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a töpörtyűt szűrőlapáttal kiemeljük belőle. A vöröshagymákat megtisztítjuk, egyiket igen apróra vágjuk vagy lereszeljük és a fele szalonnazsíron üvegesre sütjük. A másik hagymát is apróra vágjuk, megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve a pirospaprikát elkeverjük benne. A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, az előzőekhez adjuk. 2 liter hideg vízzel fölöntjük, megsózzuk és kis lángon főzni kezdjük. A kicsumázott paprikát meg a paradicsomot karikákra vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. A lisztet a tojásokkal és egy kevés sóval összegyúrjuk, majd négy vagy több cipóba vágjuk. Gyúródeszkán minden cipót a lebbencstésztánál is vékonyabbra kinyújtunk, és a szalonnás hagymával megkenünk. Egyenletesen rászórjuk a borsot is, majd mindegyiket ujjnyi vastag tekercsekre sodorjuk, kb. 5 centi hosszúságúra daraboljuk és megcsomózzuk vagy csak egyszerűen megcsavarjuk, hogy főzés közben ne nyíljon szét. Ha a burgonya majdnem megfőtt, hozzáadjuk a kötött tésztákat és erősebbre vesszük a lángot. A főzés utolsó perceiben meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.
|