Kaszásleves
2008.10.11. 17:10
Hozzávalók: 3 dkg zsír, 5 dkg liszt, 20 dkg lángolt kolbász, 1,5 l füstölt lé (lehet kockából is), betétnek apró burgonyagombócok, csemege pirospaprika, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 evőkanál ételecet.
A zsírral, a liszttel fokhagymás-paprikás rántást készítünk, felengedjük 1,5 l füstölt lével. Ha kell, megsózzuk, néhány percig forraljuk, beledobjuk a karikára vágott kolbászt és a burgonyagombócokat. Tálalás előtt megecetezzük, bőven tejfölözzük (ha kolbász nélkül készítjük, rakjunk bele apró füstölthús-kockákat).
(Burgonya gombócok
Két szem főtt burgonyát lereszelünk, egy tojást felverünk, majd a burgonyával, 3 evőkanál liszttel (amennyit felvesz), ételízesítővel összedolgozzuk. A masszából vizes kézzel kis gombócokat formázunk, lobogó sós vízben a gombócokat kifőzzük, lecsepegtetjük, egy kanál zsírban megforgatjuk. Levesbetétnek és köretnek egyaránt alkalmas.)
|