Levesek : Jókai bableves (Nagy hírű, termékeny regényírónkról, Jókai Mórról (1825-1904) elnevezett sok ízű finomság.) |
Jókai bableves (Nagy hírű, termékeny regényírónkról, Jókai Mórról (1825-1904) elnevezett sok ízű finomság.)
2008.10.11. 17:08
Elkészítési idő: 140 perc + áztatás
Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 1 füstölt sertéscsülök, 30 dkg sütőkolbász, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, ˝ csomó petrezselyemzöld, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 8 dkg csipetke, 4 dkg zsír, 2 babérlevél, csemege pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, liszt, só
A babot jól megmossuk és előző este beáztatjuk. (Ha fejtett babból készítjük, erre nincs szükség, viszont 35 dkg-t számítsunk belőle.) A csülköt megmosva, megtisztítva kb. 1,5 liter vízben puhára főzzük, hogy a csont kicsússzon belőle. Másnap a karikára vágott zöldségeket a csülök főzőleve tetején megfagyott és lekapart zsíron megpirítjuk. Ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a füstölt lével, babérlevéllel, egy gerezd sóban tört fokhagymával, a kis kockára vágott paprikával és paradicsommal puhára főzzük. Közben a kolbászt megsütjük, kivesszük és vékony karikákra vágjuk. Ha a bab megfőtt, a kolbászzsírral, az apróra vágott vöröshagymával, egy gerezd sóban tört fokhagymával és 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, az utolsó pillanatban pirospaprikával és petrezselyemzölddel meghintve. Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül belefőzzük a csipetkét, utoljára hozzáforraljuk a kolbászkarikákat. Tálalás előtt kis kockákra vágjuk a csülökhúst, és arra merjük rá a forró levest.
|