SZÁRNYASRAGU-LEVES
2008.10.11. 13:59
Hozzávalók 4 személyre: csirke- vagy egyéb szárnyasaprólék, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 6 dkg zsír, 4 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, egy kis csomó zöldpetrezselyem, 20 dkg kelvirág, 2 g törött bors, 2 dkg vaj, ízlés szerint só.
A szárnyasaprólékot a leveshez előkészítjük, összevágjuk. Jól megmosva feltesszük főni. Az apró, egyforma kockákra vágott vegyes zöldséget kevés apróra vágott hagymával zsíron kissé lepirítjuk, meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt félig puhára párolva hozzáadjuk az aprólékhoz. Megsózzuk, törött borssal fűszerezzük; nyári idényben néhány kelvirágrózsát és csirágfejet (spárga) is főzünk bele. Az egészet majdnem puhára főzzük. Ezután világos rántással (melybe egy kis vágott zöldpetrezselymet teszünk) a levest berántjuk. Külön megfőtt zöldborsót és külön kevés vajban megpirított gombaszeletet teszünk még a leveshez, ízesítjük, és jól felforraljuk. Vajas galuskát vagy apróra szaggatott velős gombócot főzünk bele betétnek.
|