ZÖLDBORSÓLEVES
2008.10.11. 13:58
Hozzávalók 4 személyre: 2 dl kifejtett zöldborsó, ź kg borjú- vagy sertéscsont, 4 dkg vaj, 3 dkg liszt, ˝ csomó zöldpetrezselyem, 3 dkg kristálycukor, 3 evőkanál tejszín, 1 tojássárgája.
A zöldborsót a csonttal 1 ˝ liter vízben feltesszük a tűzhelyre, és puhára főzzük. Ez idő alatt elkészítjük a világos vajas rántást, melybe finomra vágott zöldpetrezselymet teszünk. Feleresztjük a levessel, megsózzuk, ízesítjük, és apróra szaggatott vajas galuskát főzünk bele. 3 evőkanálnyi tejszínt és 1 tojássárgáját a tálban elkeverünk, a levest a tűzről levesszük, és állandó keveréssel vékony sugárban a leveshez keverjük: „legírozzuk”, hogy bársonyosabb legyen a leves. A bőrösödés ellen egy-két kisebb vajdarabot is dobhatunk bele.
|