BÉLELT HÚSOS LEVES
2008.10.11. 13:56
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg kelvirág, 5 dkg gomba, 40 dkg darált marhahús, 2 tojásfehérje, só, egész bors, gyömbér, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg lúdgégetészta.
A darált marhahúst sózzuk és belekeverjük a tojásfehérjéket. A fazekat kibéleljük a darált hússal, kivéve a fenekét. Figyeljünk arra, hogy a húsból mindenhova egyenletesen jusson. A zöldségeket megtisztítjuk, és „batonokra” (1x3 cm-es hasábokra) vágjuk fel. Óvatosan felöntjük hideg vízzel a fazekat, hogy a hús a helyén maradjon. Bezöldségeljük, hozzáadjuk a fűszereket, a megtisztított gombát, a kettévágott vöröshagymát. Lassú tűzön kezdjük főzni, mint a húslevest; éppen csak rotyogjon. Figyeljünk arra is, hogy a habot kanalazzuk mindig le, mert csak így lesz tiszta a leves. Külön, enyhén sós vízben megfőzzük a lúdgégetésztát. Amikor a leves elkészült, a merőkanállal a fazék szélén lévő húsból is minden adag levesbe merünk, és a zöldségeket is elosztjuk. A lúdgégetésztát külön edényben adjuk asztalra.
|