MÁJPÜRÉLEVES
2008.10.11. 13:55
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg sertésmáj (készíthetjük csirkemájból is), 6 dkg zsír, 4 dkg liszt, 6 dkg hagyma, 1 dl vörösbor, 3 g törött bors, 1 g majoránna, 2 g pirospaprika, kis pohárka konyak, 1 zsemle apró kockákra vágva, ízlés szerint só.
Sertésmájból vagy növendék marha májából készíthetjük. A tisztára mosott májat nagyobb darabokra vágjuk, és finom tárcsájú húsőrlő gépen ledaráljuk. Finomra vágott hagymát zsíron félig megpirítunk, hozzáadjuk a ledarált májat, sózzuk, törött borssal, majoránnával fűszerezzük, és nem túl erős tűzön félig puhára pároljuk. Csontlével engedjük fel, de kevés vörösborral is ízesíthetjük. Puhára főzzük, majd nem túl barnára pirított rántással rántjuk be, utánasózzuk, fűszerezzük és átpasszírozzuk. Simára keverjük, forrón és pirított zsemlekockával tálaljuk. A levest esetleg kevés konyakkal is ízesíthetjük.
|