Tormakrém
2008.10.11. 13:44
Hozzávalók 1kg elkészítéséhez: 60 dkg tormaszár, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2 citrom, 5 tojássárgája, 3 dl tejszín, porcukor, só.
A megtisztított tormát finomra lereszeljük, majd lábosba téve egy- két percig hagyjuk forró vízben, hogy az erős torma ízt gyengítsük. A vajat mély serpenyőben vagy lábosban, felolvasztjuk, és hozzáadjuk a lisztet, és állandó keveréssel, világos rántást készítünk, hozzáadjuk a habtejszínt, jól kikeverve besamelt készítünk, levesszük a tűzről. Beletesszük a leforrázott tormát, a nyers tojássárgákat, sózzuk, porcukorral, a kifacsart citrom levével ízesítjük, habverővel simára keverjük, csendes tűzre téve egy-két percig melegítjük, hogy az anyagok íze jól összeérjen. A tűzről levéve ismét hűtjük. Felhasználható: töltött húskészítményekhez, szendvicsekhez, tejföllel vagy tejszínnel hígítva mártásként is nagyon finom, melyet kínálhatunk, főtt füstölt marhanyelv, főtt barnahúsú halakhoz illetve sonkás ételekhez. Hűtőben tárolva 2-4 napig is eláll. Kirándulásra is vihetünk magunkkal, megfelelően hűtve és nylondobozba zárva, 5 órán át ehető.
|