Tejfelkrém
2008.10.11. 13:42
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 5,5 dl tejfel, nagy evőkanál vaj, 1,5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg liszt, só.
A lábosban felhevített vajhoz hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük benne, világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a tejet, a tejfelt és simára keverve jól összeforraljuk. Forralás után hozzáadjuk a felütött tojásokat, melyeket villával felverünk, vigyázzunk, hogy a tojások ne főjenek, ezért csendes tűzön végezzük ezt a műveletet. Amikor habverővel szép simára kevertük, a tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, üveg vagy porcelánedényben tároljuk, letakarva. Tetejét a hűtőberakás előtt kenjük be vajjal (nehezebben szárad). Fogyasztható: meleg-hideg szendvicsekhez, tejszínnel felengedve, fehérhúsú, hal-csirke ételekhez mártásként is kiváló, és fantáziánkra van bízva, hogy mivel forraljuk össze, hogy még ízletesebbé tegyük, szórhatunk bele, finom metéltre vágott sonkát vagy pirított gombát, ízesíthetjük; finomra vágott zöldpetrezselyemmel, illetve zúzott fokhagymával. Hűtőben egy-két napig áll el. Kirándulásra is vihetünk magunkkal, de előtte jól hűtsük le, és zárjuk nylon dobozba.
|