Sajtkrém
2008.10.11. 13:38
Hozzávalók 1kg elkészítéséhez: 40 dkg sajt (ementáli vagy óvári), 2 dl habtejszín, 5 tojás, 20 dkg vaj, 10 dkg liszt, só, csipetnyi reszelt szerecsendió.
A vajat, lábosban felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és állandóan keverve, világos rántást készítünk, majd tejszínnel felengedjük, és simára keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, külön edényben a sárgáját, és egy habüstbe a fehérjét. A tejszínes krémhez, hozzákeverjük a tojások felvert sárgáját, a reszelt sajtot. A tojások fehérjét, kemény habbá verjük, sózzuk, meghintjük reszelt szerecsendióval, és lassan adagolva hozzáadjuk a krémhez úgy, hogy ne törjön meg. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Vigyázzunk a tojások, hozzáadásakor ne legyen lángoló tűz alatta. Fogyasztható: szendvicsekhez, roládokhoz, vajastésztákhoz töltelékként, de tejszínnel dúsítva, levest is készíthetünk. Hűtőben tárolva 2-4 napig fogyasztható, kirándulásra is vihetjük jól lehűtve és nylon dobozba téve, ekkor 5 órán át, szabad megenni.
|