Kolbászkrém
2008.10.11. 13:37
Hozzávalók 1kg elkészítéséhez: 70 dkg füstölt lapocka, 30 dkg fehér sózott szalonna, 10 nagy gerezd fokhagyma, őrölt fehérbors, 2 dkg jó minőségű csípős paprika.
A füstölt lapockát feldaraboljuk nagyobb kockákra, és egy-két órát hideg vízben áztatjuk, hogy erős sós ízét egy kissé elvegyük. Majd a vízből kivéve szalvétával szárazra töröljük. Késsel lekaparjuk a szalonnáról a sós felületet, és szintén darabokra vagdaljuk. Finom tárcsájú húsdarálón átengedjük a füstölt lapockát, szalonnát, és keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk az őrölt fehérborsot, a tisztított lereszelt fokhagyma gerezdeket, sóval után ízesítjük és tiszta kézzel alaposan átkeverjük. Állni hagyjuk, és habverővel sima krémmé keverjük. Majd tiszta tálba vagy nylonzacskóba téve hűtőbe tesszük, hogy az ízek zamata összeérjen. Felhasználható: szendvicsekhez, de főételek kiegészítésére, töltésére illetve hidegtálak díszítésére is kiváló. Hűtőben tárolva: 5-6 napig is fogyasztható, kirándulásra, dobozba téve 6 órán át is fogyaszthatjuk.
|