Kenőmájas krém
2008.10.11. 13:36
Hozzávalók 1kg elkészítéséhez: 55dkg sertésmáj, 30dkg sertéshús, 1 közepes fej vöröshagyma, 25dkg liszt, 5 dkg sertészsír, sózott marhabél 1 méter, csontlé 3 dl, só, törött fehérbors, kakukkfű, majoránna.
A májat lehártyázzuk, véres foltjait kivágjuk, keresztbe vágva felszeleteljük. A zsírt serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a karikára szeletelt, tisztított vöröshagymát, a felszeletelt májat, sózzuk, törött fehérborssal, kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük, és együtt pirítjuk, állandóan kevergetve. Ha megpirult a májat kivesszük és félretesszük egy tányérra, hogy hűljön. A zsírhoz hozzáadjuk a lisztet, jól átforrósítjuk, állandó keveréssel világos rántást készítünk, csontlével felengedjük, és kiforraljuk úgy, hogy sűrű pépet kapjunk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Keverőedénybe tesszük, hűlés után, és hozzáadjuk a finom tárcsájú húsőrlőn kétszer-háromszor átengedett májat és sertéshúst, utánízesítjük, jól összekeverjük az alappal. Majd a vízben megáztatott és lecsepegtetett marhabélbe töltjük, végeit spárgával elkötjük. Forró vízben másfél-két órát abáljuk /főzzük, csendesen/. Abálás után hagyjuk kihűlni, egész gyengén megfüstöljük. Ha a májast egy-két napon belül felhasználjuk, akkor nem szükséges a füstölés, de hűtőbe tartsuk. Felhasználható: szendvicsek kenéséhez, töltött húsokba, de szemlével dúsítva májgombócot is készíthetünk.
Hűtőben tartva, 3-5 napig fogyasztható, mélyhűtőben 1-2 hétig. Kirándulásra is vihetünk magunkkal, bedobozolva.
|