Hallal töltött batyu
2008.10.11. 13:16
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 50 dkg liszt, 3 dl víz, 8 g élesztő, 25 dkg vaj, 80 dkg lazacfilé, 25 dkg csiperkegomba, fél dl ecet, 1 babérlevél, 1 citrom, őrölt fehérbors, só.
Az élesztőt és a sót vízben feloldjuk, és a szitált liszttel összegyúrjuk. A tésztát három órán át pihentetjük. Megolvasztjuk a vajat, és 20 dkg-ot hozzágyúrunk, majd sodrófával 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított és finom szeletekre vágott gombát a megmaradt vajon barnára pirítjuk. Hozzákeverjük az előzőleg citromleves, babérleveles, sós vízben megfőzött és lehűtött lazacot, melyet finomlyukú húsdarálón átengedtünk, sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük. Néhány keverés után hozzáadjuk az ecetet, rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A kinyújtott tésztát 5cm-es kockákra vágjuk, mindegyik közepére halmozunk a töltelékből, majd a tészta négy sarkát felhajtva zárt batyut képezünk. Vajjal kikent tepsiben, forró sütőben, készre sütjük. Langyosan azonnal fogyasztható, ínyencek joghurttal is fogyaszthatják. Kihűlve nylonba csomagolva a kiránduláson 5 órán át fogyasztható. Kiadós, laktató étel.
|